h

Gemeente Meppel, verlies de menselijke waardigheid niet uit het oog.

3 april 2013

Gemeente Meppel, verlies de menselijke waardigheid niet uit het oog.

De Socialistische Partij had een informatieavond voor de inwoners van Meppel georganiseerd over de gevolgen van de bezuinigingsplannen in de zorg van de regering, in het bijzonder voor de uitvoering van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Die avond zou plaatsvinden in cultureel centrum De Plataan op woensdag 27 maart.

Op 26 maart heeft de SP besloten deze avond niet door te laten gaan. We konden niet instaan voor de veiligheid van de bezoekers. De politie confronteerde ons die middag ons met het gegeven dat er op Facebook 6000 uitnodigingen waren verstuurd om naar onze avond te komen. Ruim 500 reacties waren binnen gekomen van mensen die zeiden dat ze daar zouden komen. Waarom. Om aandacht te vragen voor de situatie van Angelique van der Wulp en boe te roepen tegen wethouder Jansen, die was uitgenodigd om uitleg te geven over de uitvoering van de WMO in Meppel. Visioenen van Harense taferelen kwamen langs.

De situatie van Angelique van der Wulp heeft inmiddels veel media aandacht gehad en geleid tot herstel van haar uitkering en binnenkort een gesprek met de burgemeester. Daar zijn we voorzichtig blij mee. Ook wij waren verontwaardigd over de onbegrijpelijke wijze waarop met Angelique is omgegaan. En hebben gezocht naar een passende wijze waarop we haar zouden kunnen steunen. Die pogingen werden doorkruist, zeg maar onder gesneeuwd door de initiatieven van een onbekende op Facebook.

De SP heeft na het aflasten van de avond op 27 maart een aantal e-mails mogen ontvangen waarin we onder andere voor afstammelingen van het Kremlin zijn uitgemaakt.
Wij hebben de behoefte om toch nog even duidelijk te maken waar we staan.
We zijn een partij die staat voor gelijkheid, gelijkwaardigheid, solidariteit en respect.
Oog voor de menselijke waardigheid staat bij ons hoog in het vaandel.
Daar geloven we in en dat proberen we bij alles wat we doen uit te dragen.
Wij willen ons sterk maken voor Angelique van der Wulp en voor alle andere inwoners die zich door welke oorzaak dan ook benadeelt voelen door de gemeente Meppel.
Het kan toch niet zo zijn dat wij in deze tijd van harde bezuinigingen en het wegvallen van voorzieningen onze burgers niet als mensen behandelen maar als nummers.
“Regel is regel en wet is wet?”, natuurlijk is dit een hard uitgangspunt, maar dan is er is ook nog die menselijke waardigheid. Het zou de gemeente Meppel sieren als zij dit wezenlijke element ook zou toepassen bij al haar overwegingen en beslissingen.
Sterker nog, de gemeente verliest bij voorbaat haar mogelijk gelijk door de starre en niet empatische wijze van optreden, waar we in Meppel regelmatig mee geconfronteerd worden.

Namens het bestuur van de SP Meppel,

Louise Smits, voorzitter,
Kees van Leeuwen, organisatiesecretaris

U bent hier