h

Groeten uit de werkplaats

12 maart 2013

Groeten uit de werkplaats

April 2012 is het Kabinet 'Rutte 1' gevallen. Dit was 3 dagen voorafgaande aan de behandeling van de ‘Wet Werken naar Vermogen’ (hierna WWnV) de welke het Kabinet 'Rutte 1' per 1 januari 2013 in wilde laten gaan.

Toenmalig Staatssecretaris De Krom samen met Minister Kamp, beiden lid van de VVD, van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (hierna SZW) wilden met deze Wet de volgende regelingen samenvoegen,

    1. De Wet Werk en Bijstand (WWB),
    2. De Wet Sociale Werkvoorziening (WSW),
    3. De Wet arbeidsongeschikte jonggehandicapten (Wajong)

Het was de bedoeling om de samengevoegde regelingen onder te brengen bij de Gemeenten en daarnaast een forse bezuiniging te realiseren (totaal bijna € 2 miljard!). “Gelukkig” werd de WWnV controversieel verklaard (houdt in dat deze Wet in de ijskast beland en niet meer door het demissionair Kabinet in behandeling mag worden genomen). Dit bracht enige rust in genoemde sectoren.

In september 2012 zijn er landelijke verkiezingen geweest. Iedereen weet de uitslag hiervan.

Wat schets de verbazing: de VVD (die wilde dit toch al) heeft in het Regeerakkoord laten opnemen dat de 'WWnV' in de vorm van de ‘Participatiewet’ er toch komt. De PvdA heeft in de loop van 2012 een behoorlijke ommezwaai gemaakt. Dit verbaasde eigenlijk nog meer. Mede omdat de PvdA in het traject naar de WWnV toe altijd heeft betoogd tegen de WWnV te zijn en nu zet de PvdA zich toch in om de Participatiewet er door te krijgen.

De nieuwe Minister van SZW Asscher en Staatssecretaris Klijnsma, beiden lid van de PvdA, dienen deze Participatiewet uit te voeren. Met deze Participatiewet wordt, helaas, hetzelfde beoogd als in de voormalige WWnV. Veel regelingen zijn opgenomen in de nieuwe Participatiewet. Dat deze Wet geen verbetering is moge duidelijk zijn. Bovenstaande regelingen worden nog steeds samengevoegd en ondergebracht bij de Gemeenten. De bezuiniging die hiermee moet worden behaald, wordt over 6 jaar uitgesmeerd i.p.v. 3 jaar. Daarnaast zal er een quotumregeling afgesproken worden, deze is nog steeds onderwerp van gesprek. Deze quotumregeling moet er voor zorgen dat werkgevers, met 25 of meer werknemers, 5% van hun personeelsbestand moet vallen onder de eerder genoemde regeling, de ‘Participatiewet’. Zoals het er nu voorstaat, moet dit binnen 6 jaar een feit zijn. Voldoet men hier niet aan dan is er een boeteclausule afgesproken van € 5.000,- per persoon!

Voor de WSW houdt de Participatiewet het volgende in:

    Geen nieuwe instroom meer per 1 januari 2014.

    Er kunnen maximaal nog maar 30.000 beschutte plekken (landelijk) door Gemeenten in worden gezet. Dit houdt weer in dat er van de nu ongeveer 102.000 medewerkers in de WSW en ongeveer 25.000 mensen op de wachtlijst er uiteindelijk meer dan 97.000 mensen achter de geraniums belanden.

    Een uiteindelijke bezuiniging van in totaal bijna € 2 miljard.

    Voor het zittende personeel met een vast contract; zij behouden - vooralsnog - hun rechten en plichten welke omschreven staan in de CAO voor de WSW. Voor medewerkers, nu werkzaam binnen de WSW met een tijdelijk contract, is niet zeker hoe de diverse Gemeenten hiermee omgaan. Er zijn vele geluiden, in den lande, dat medewerkers met een tijdelijk contract na afloop van dit contract ontslagen gaan worden en in principe weer op de wachtlijst komen te staan.

    Nieuwe instroom komt te werken onder het Wettelijk Minimum Loon, de zogenaamde loondispensatie.

    Er wordt fors op begeleiding bezuinigd waardoor deze doelgroep steeds meer onder druk komt te staan.

Dat de SP hier optegen is, is helder. De SP is weliswaar “blij” dat er een quotumregeling komt, maar wil eigenlijk dat men van de gehele Participatiewet afziet en de WSW, de Wajong en de WWB in stand houdt. Zeker gezien de economische, financiële crisis waarin Nederland verkeerd.

Bovenstaande is maar een greep uit de aanstaande Participatiewet. Er zal in de loop van 2013 meer duidelijk worden.

De SP zal hier altijd heel erg kritisch op zijn. Zoals aangegeven dient de WSW, de Wajong en de WWB behouden te blijven voor hen waarvoor dit noodzakelijk is om een menswaardig bestaan op te bouwen en te behouden.

Dit is sociaal, menswaardig en solidair.

Gerard W. Peters

U bent hier